Dit zijn de symptomen van een beginnende depressie

We hebben allemaal weleens sombere gevoelens, maar wanneer kun je spreken van een beginnende depressie?

depressiesymptomenvroeg
Malte Mueller

Mentale gezondheid kan erg zwart-wit aanvoelen. Volgens de meeste vragenlijsten die je op internet kunt invullen ben je depressief of niet. Maar je mentale gezondheid is vaak niet zo kort door de bocht. We hebben allemaal weleens sombere gevoelens of zitten een tijd lang niet lekker in ons vel, maar wanneer is er sprake van een (beginnende) depressie? Op deze symptomen kun je letten:

Lichamelijke klachten

Veel depressieve mensen melden zich in eerste instantie bij de huisarts met onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of spierpijn, problemen met de ontlasting, slaapproblemen, verandering van eetlust of een verminderd libido.

Negatieve denkpatronen

Als je je niet kunt focussen op je werk, omdat je constant denkt aan het laatste gesprek tussen jou en je ex of die ruzie die je drie weken geleden met je moeder had, kan dat een teken zijn dat je negatieve denkpatronen aan het ontwikkelen bent. Het kan ook zijn dat je veel kritiek op jezelf hebt. Je denkt bijvoorbeeld vaak dat je altijd zoveel pech hebt en vind jezelf vaak een mislukkeling. Als je dit herkent is het goed om met een professional te gaan praten om erachter te komen waart deze negatieve gedachten vandaan komen. In therapie leer je hoe je hier op een gezonde manier mee om kunt gaan, zodat je negatieve gedachten kunt loslaten.

Je voelt je nooit goed genoeg

Af en toe onzeker zijn over jezelf en je kunnen is helemaal niet gek, maar als je constant naar perfectie streeft is dat geen goed teken. Ook hiervoor geldt: een goede therapeut kan je helpen erachter te komen waarom je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent. Leren lief te zijn voor jezelf, compassie te tonen en jezelf vertellen dat niemand perfect is, kan je helpen van die hardnekkig drang naar perfectie af te komen.

Tip: een dagboek bijhouden kan je helpen inzicht krijgen in je mentale gezondheid. Door af en toe even terug te bladeren, kunnen bepaalde patronen of verandering in je stemming opvallen. Je kunt ook een vriend(in) of familielid vragen of ze iets aan je hebben gemerkt.

Wil je graag anoniem je verhaal doen? Je kunt gratis naar de Depressielijn bellen. Je krijgt dan een ervaringsdeskundigen aan de lijn die jou advies of een luisterend oor kan bieden.

Bron: depressie.nl

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Psyche